اینله/ آنله

29 شهریور 1401 | 14:48
اینله/ آنله

اینله و انله:

 

اینله و آنله برای ترمیم پوسیدگی دندان ها از روکش، مستحکم تر و با دوام تر هستند. وقتی دندان پوسیدگی دارد اما آنقدر جدی نیست که از روکش استفاده شود، از اینله و آنله استفاده می کنند. حتی در مواقعی که دندان دچار آسیب هایی مانند شکستگی یا ترک خوردگی شده است می توان برای ترمیم آن از اینله و یا آنله استفاده نمود. این دو ترمیم عملکرد و زیبایی بالایی دارند.

اگر ساختار دندان بیمار سالم باشد اما آنقدر پوسیدگی داشته باشد که نتوان آن را پر نمود از اینله و آنله برای ترمیم آن استفاده می کنند. بدین ترتیب ساختار دندان به طور کامل حفظ می شود. معمولا اغلب دندانپزشکان با توجه به نظر بیمار از اینله و آنله برای پر کردن دندان ها استفاده می کنند.

 

تفاوت اینله و آنله چیست؟

 

اینله و انله هر دو از یک مواد ساخته می شوند. و تفاوت آنها تنها در محل قرار گیری روی دندان ها می باشد. از اینله برای ترمیم سطح مرکزی دندان یعنی لبه ها و شیار های روی دندان استفاده می شود. از انله نیز برای ترمیم طرفین دندان ها استفاده می شود. همچنین به انله روکش تکه ای نیز گفته می شود.

 

 

انله دندان چیست؟

 

انله یا (Onlays) یک نسخه بزرگتر از اینله است که در آن بخش اعظم دندان های آسیاب دچار فرسایش و پوسیدگی شده است. همانطور که میدانید دندان های آسیاب 4 برآمدگی جانبی دارند و زمانی که بیش از دو برآمدگی دچار آسیب شوند ما به جای مواد پر کننده معمولی از انله دندان برای ترمیم استفاده میکنیم. بنابریان تفاوت اینله و انله دندان در واقع میزان پوشش و حمایت آن ها از دندان های آسیب دیده است. اگر آسیب کم باشد و تنها دو برجستگی از دندان پشتی حفره ایجاد شده باشد ما از اینله و اگر زیاد و بیش از دو عدد باشد از انله  دندان استفادده میکنیم.

 

مزایای آنله عبارتند از:

 

 تمیز کردن آسان: انله‌ی دندانی با حداقل آماده‌سازی هم به‌ صورت متناسب روی دندان قرار می‌گیرد. این باعث می‌شود تمیز کردن دندان ساده‌تر از تمیز کردن روکش باشد.

 رنگ: پوشش دندانی هم‌رنگ دندان طبیعی است.

 اندازه واقعی: پرکننده کامپوزیت ممکن است دچار سایش و تحلیل شود اما آنله‌های ساخته‌ شده بدون این مشکل خواهد بود.

 حفاظت از دندان طبیعی: اونله دندان اجازه می‌دهد دندانپزشک ساختار سالم دندان را در هنگام تخلیه مناطق آسیب دیده یا فاسد حفظ کند که باعث طول عمر مفید دندان می‌شود.

 پایداری: انله دندان قوی و پایدار است. مواد مناسب و انعطاف‌پذیر آن انتخابی عالی است و گاهی حتی دندان آسیب دیده را تقویت می‌کند. این تقویت قدرت به این دلیل اتفاق می‌افتد که در انله دندانی لازم نیست که دندان‌ ترمیم شده کاملاً تغییر شکل دهد.

 

روش درمان:

 

ممکن است شما از مواد مختلف از جمله طلا و رزین در روش اونله دندان استفاده کنید که تفاوت این مواد در ظاهر آن‌هاست. به‌ طور کلی برای تکمیل روش انله دو جلسه مراجعه به دندانپزشک نیاز است. در اولین مراجعه دندان‌هایتان برای ترمیم به روش آنله اماده خواهند شد. قالب‌های اماده شده از دندان‌ها به آزمایشگاهی فرستاده می‌شوند که در آن اونله ایجاد می‌شود. دندانپزشک ممکن است در طی مراجعه اول انله موقتی را برای شما قرار دهد تا به دندان آسیبی وارد نشود. در مراجعه دوم، دندانپزشک اونله موقت را حذف می‌کند و اونله دندان دائمی را جای می‌دهد. دندانپزشک دندان را بررسی می‌کند تا اطمینان حاصل کند که دندان‌های شما صاف و یک‌دست هستند.

 

 

اینله دندان:

 

اینله دندان سطح دندان شما را ترمیم می‌کند. دندانپزشکان ممکن است از اینله دندان استفاده کنند تا دندان‌هایی را که دارای گزینه‌های ترمیم دیگری مانند پر کردن دندان هستند، ترمیم کنند. شما می‌توانید اینله دندانی داشته باشید که از رزین چینی یا کامپوزیت هم‌رنگ دندان ساخته‌ شده است. شما همچنین می‌توانید اینله‌ای از جنس طلا سفارش دهید. بیشتر اینله‌ها دوام بیشتری نسبت به کامپوزیت یا پرکننده آمالگام دارند. آن‌ها همچنین ارزان‌تر از روکش دندان هستند.

 

مزایا اینله:

 

برخی از مزایای استفاده از اینله در مقایسه با پرکننده‌های آمالگام عبارتند از:

 

 هنگامی‌ که از اینله دندان به‌ جای پرکننده امالگام استفاده شود، دندانپزشک می‌تواند قسمت بیشتری از دندان طبیعی شما را حفظ کند.

 اینله دندان رنگ طبیعی دندان دارد.

 دندان‌هایتان با استفاده از اینله قوی‌تر می‌شوند برخلاف پرکننده امالگام که دندان را آسیب پذیر می‌کند.

 اینله‌های دندان با غذاهای گرم یا سرد منقبض و منبسط نخواهند شد و به این معنی است که دندان‌های شما را دچار ترک نخواهند کرد.

 اینله‌های دندان دوام بیشتری نسبت به پرکننده امالگام دارند.

 اینله دندان در برابر نیروهای وارد شده به دندان هنگام جویدن مقاومت می‌کند.

 اینله دندان لثه‌ها را سالم نگه می‌دارد

روش درمانی اینله دندان:

 

لابراتوار دندانسازی را با استفاده از مشخصات دقیق دندانی که نیاز به ترمیم دارد ایجاد می‌کند. دندانپزشک قسمت پوسیده دندان را یا دندانی که با اینله قرار است جایگزین شود را غالگیری کرده و به  لابراتوار ارسال می‌کند. در لابراتوار اینله مطابق با اندازه دندان شما توسط دستگاه به صورت دقیق ساخته می‌شود. دندانپزشک از رستوریشن موقت استفاده می‌کند تا زمانی که اینله دائمی شما ساخته شود. ترمیم موقت از دندان شما محافظت می‌کند و به شما اجازه می‌دهد با خیال راحت غذا بخورید. هنگامی‌ که اینله آماده شد دندانپزشک اطمینان حاصل می‌کند که آن کاملاً متناسب دندان است و سپس آن را در محل خود قرار می‌دهد.

مراقبت:

همان‌طور که به دندان‌های طبیعی خود توجه می‌کنید شما باید مراقب اینله‌های دندان خود نیز باشید. با مسواک زدن و نخ دندان کشیدن مرتب روزانه بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید. معاینه دندانپزشکی منظم به دندانپزشک اجازه می‌دهد تا هرگونه مشکلات دندان را در مراحل اولیه تشخیص دهند.

 

مراحل قرارگیری اینله و انله دندان:

 

 

اینله و انله مستقیم را میتوان در کلینیک دندانپرشکی و طی یک جلسه نصب کرد اما اگر پوسیدگی بیش از حد باشد یا بیمار نیازمند و خواهان مواد طلایی یا سرامیکی باشد اینله در دو مرحله و طی دو جلسه صورت میگیرد.

 

اینله و انله از چه چیزی ساخته میشوند؟

پرسلن

پلاستیک

فلزات گرانبها (به عنوان مثال طلا).

 

تفاوت اینله و آنله با پر کردن معمولی در چیست و چه مزایای نسبت به آن دارد؟

 

در پر کردن معمولی دندانپزشک با استفاده از مواد مخصوص مستقیم داخل دندان را پر می کند. اما اینله و انله ابتدا باید در لابراتوار برای دندان بیمار بر اساس قالب تهیه شده از دندان او ساخته شوند سپس در جای خالی دندان ها چسبانده می شوند.

اینله و انله از مواد محکم و بادوامی ساخته می شوند از این رو بسیار ماندگار هستند.

معمولا بعد از پر کردن دندان با مواد معمولی، مقاومت دندان تا حد قابل توجهی کاهش می یابد اما اگر دندان به وسیله آنله و یا اینله ترمیم شود درصد کاهش مقاومت دندان بسیار ناچیز خواهد بود.

 

 

هزینه اینله و اونله:

 

 

فاکتورهایی که ممکن است بر هزینه این روش تأثیر بگذارند عبارتند از:

 

 

اینله و انله چگونه نصب می‌شوند؟

 

کسانی که دندان‌هایشان نیازمند ترمیم غیر مستقیم با این دو روش است باید اقدامات انجام شده در مراحل زیر را دنبال کنند:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

طول عمر یا میزان ماندگاری اینله و انله چقدر است؟

 

در شرایطی که از آن ها به خوبی مراقب شود و تمام توصیه‌های متخصص ترمیمی و زیبایی دندان رعایت شود، طول عمر و مدت ماندگاری این ترمیم‌های غیرمستقیم از 15 تا 20 سال خواهد بود. اما اگر بهداشت دهان و دندان به خوبی رعایت نشود، احتمالا مدت زمان ماندگاری آن ها کاهش پیدا خواهد کرد

 

مدت زمان دوام این ترمیم ها به چه عواملی بستگی دارد؟

چندین عامل مختلف وجود دارد که می‌تواند در طول عمر ترمیم‌های غیرمستقیمی مانند اینله تأثیر بگذارد برخی از این عوامل عبارتند از:

 

محل و موقعیت دندان ترمیم شده

نوع مواد استفاده شده

سطح بهداشت دهان و دندان بیمار

مقدار نیروی روزانه وارد شده به دندانی که ترمیم شده